Royal Netherlands Embassy

The Royal Netherlands Embassy
Addis Ababa, Ethiopia
Architects: Dick van Gameren, Bjarne Mastenbroek, Abba Architects

The Royal Netherlands Embassy complex lies amidst the urban sprawl on the southern outskirts of Addis Ababa, occupying a five-hectare steeply sloping site, enclosed within a dense eucalyptus grove. The  guiding principle of this architectural collaboration between Ethiopian and Dutch designers was to preserve and respect the topography of the surrounding landscape while addressing the functional requirements of a working embassy. They took care to maintain existing contour lines and leave the vegetation and wildlife undisturbed.

Located at the centre of the site are the chancery and ambassador’s residence.  The landscape cuts through the building and separates the two functions. At this point the road sunk into the landscape intersects the building and descends to the covered visitor entrance to the ambassador’s residence.

The main building, an elongated horizontal volume, cuts across the sloping terrain on an east– west axis. Walls, floors and ceilings are pigmented the same red-ochre as the Ethiopian earth and are uniformly composed of concrete, creating the effect of a cave-like space, reminiscent of the rock-hewn architecture of Lalibela, Ethiopia. By contrast, the roof garden with its network of shallow pools alludes to a Dutch water landscape.

An unashamedly contemporary and simple organization of spaces the Dutch Embassy in Addis Ababa overcomes the complexities of security and surveillance normally associated with the design of embassy compounds, intersecting with the landscape to create new and unexpected relationships with the host site — a walled eucalyptus grove in the city. The massif architecture, at once archaic and modern, belongs as much to the Muslims, Christians and the indigenous tribes of Ethiopia as it does to its Dutch homeland.

In its conception and daily operation, the building responds to its social and physical context with inventive design and poetic sensibility. This is an architecture that works with its environment, reducing the use of mechanical services and relying instead on natural ventilation and high insulation. The project’s sensitivity to process has left its mark in the raw character of its formation – another delicate reminder of how buildings, as formations of material culture, can register and enhance spaces of encounter.

A new European embassy in Africa is often an imposed (or at least imported) affair, using materials and human resources brought from outside. The Dutch Embassy in Addis Ababa is different. It was realised entirely by local contractors, using the only widely available local construction material, concrete, coupled with Ethiopian stone and timber for the interior finishes. The brief required new buildings for the ambassador’s residence, chancellery and staff housing, and the renovation of the existing deputy ambassador’s house. Along the way (the project took eight years to realise) a small school was added to the programme.

Video and images are courtesy the Aga Khan Award for Architecture for the award-winning design of the Royal Netherlands Embassy in Ethiopia.


Related posts